Одштампајте ову страницу
30 | 01 | 2017

Dosadan kao buva

Autor:

Mačija buva

Psi i mačke kao kućni ljubimci i kao lutalice su stalno stanište na kojima obitavaju buve. 
Svaka vrsta životinje ima sebi specifičnu vrstu buva, ali za nas je najznačajnija mačija buva (lat. ctenocephalides felis) iz razloga što ova vrsta buve napada kućne ljubimce kao i nas same. Buve su izuzetno neprijatna vrsta insekata zato što mogu da izazovu direktne zdravstvene posledice na ljubimcima i ljudima.

Da li su buve opasne po zdravlje?

Zdravstvene posledice koje buve izazivaju predstavljaju alergijske reakcije na koži. Vrlo često se dešava da buve nastane stanove u kojima žive kućni ljubimci, a neretko i u stanove u kojima ih nema. Ovi neprijatni insekti se češće javljaju u toplijem periodu godine.

Biološki ciklus buva započinje na životinji gde buva polaže jaja, nakon čega jaja spadaju sa životinje iz kojih se izležu larve koje počinju da se kreću u tamnije delove prostora. Larve se hrane najčešće osušenom krvlju,otpalim kožnim epitelom i fekalijama. Larve u svom razvoju imaju tri stadijuma nakon kojih  prelaze u fazu lutke. Nakon faze lutke uz prisustvo optimalne toplote dolazi do izleganja odraslih formi.

Odrasle buve se uz prvo prisustvo toplokrvnog domaćina (pas, mačka, čovek...)  hrane njegovom krvlju.

Kako uništiti buve?

Borba protiv ovog insekta se najčešće svodi na prevenciji. Prevencija pojave buva se najbolje postiže opštom higijenom kućnih ljubimaca i prostora u kojem oni borave kao i upotrebu hemijskih zaštitnih sredstava u vidu praškova, ogrlica i kapaljki za pse i mačke. U slučaju pojave buva u prostoru potrebno je primeniti preventivne i radikalne mere za uklanjanje buva.

Uništavanje buva u stanovima i drugim prostorima u kojima su se buve pojavile vrši se preparatima koji se nanose prskalicama po svim dostupnim površinama. Dezinsekcija protiv buva se najbolje i najefikasnije sprovodi profesionalnim preparatima.

Tretman protiv buva se vrši najčešće samo jednom. Ponovni tretmani su veoma retki, što znači da za borbu protiv buva postoje vrlo efikasni preparati. Preparati koji se koriste nisu opasni po zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca.

Možda Vas zanima: