Одштампајте ову страницу
29 | 11 | 2016

Kako uništiti žute mrave?

Autor:

Žuti mravi

Žuti mrav, ili u nauci poznat kao faraonski mrav, predstavlja vrstu koja u prirodi živi u tropskim šumama subsaharske Afrike. U tim krajevima  uspešno opstaje u nepromenjenom obliku već milionima godina. U poslednjih nekoliko decenija uz pomoć čoveka (trgovinskim putevima) proširio se u veći deo sveta uključujući i naše krajeve. Umereno  kontinentalna klima naših krajeva je za njega negostoljubiva, ali ova vrsta mrava ipak  nalazi stanište u većim stambenim zgradama, gde je mikroklima odgovarajuća za njihov biološki opstanak. 
 

Žuti mravi u životnom i poslovnom okruženju

Prisustvo žutog mrava u stambenom i poslovnom prostoru stvara neprijatnosti zbog masovnosti njegove pojave:
  • napada i kontaminira hranu,
  • nastanjuje garderobere,
  • fioke,
  • kuhinjske elemente,
  • kupatila,
  • električne uređaje...
S toga uništavanje žutih mrava ima veliki značaj u stvaranju prijatnog ambijenta u prostoru u kom boravimo. Uništavanje populacije žutih mrava spada u jednu od komplikovanijih intervencija u dezinsekciji, iz razloga što žuti mravi žive u celom objetku u kojem se i pojavljuju. 
 
Žuti mravi najčešće žive u šupljinama zgrada, uglavnom u instalacijama: utičnice, razvodne kutije, kućišta, ventila... gde stvaraju kolonije. Svaka kolonija u svojoj populaciji ima više matica koje su u stanju da u kratkom vremenskom periodu izlegu veliki broj novih jedinki. 
 

Uništavanje žutih mrava

Žuti mravi se iz tog razloga smatraju najinvanzivnijom vrstom insekata koja živi u stambenom prostoru. Pitanje kako uništiti žute mrave predstavlja izazov i za profesionalce u dezinsekciji. Najefikasniji način uništavanja žutih mrava je sistematska dezinsekcija što veće površine objekta u kom se pojavljuju. Dezinsekcija se vrši profesionalnim insekticidima u standardizovanoj dozi za njihovo suzbijanje. Ako nismo u situaciji da tretiramo većinu zaraženog objekta, eleminisanje žutih mrava je uspešno moguće i u pojedinačnim stambenim ili poslovnim jedinicama. Postupak dezinsekcije žutih mrava se vrši tako što se ciljano nanošenjem insekticida pokušava preseći njihov put ulaska u prostor koji je podvrgnut dezinsekciji. U okviru postupka dezinsekcije žutih mrava, ako tehnički uslovi to dozvoljavaju, tretiraju se površine po kojima se mravi kreću u kolonama kao i što veća površina poda. Najveći uspeh u dezinsekciji žutih mrava se postiže u prostoru gde se nalazi drveni parket i sl. Uspeh se ogleda u tome što takve površine mogu da upiju veću količinu preparata sa kojim se tretira prostor zaražen žutim mravima. Dopreti do izvora populacije žutih mrava ima svojih poteškoća zbog sakrivenosti unutar objekta. 
 

Zaključak

Postizanjem veće koncentracije preparata postiže se efekat mirisnog odbijanja žutih mrava, što je i jedan od ciljeva u postupku suzbijanja. 

Možda Vas zanima: